Hilmar Fredriksen med årets Kulturistutstilling «Stein til tårn» på Galleri Vanntårnet


«Kartoteket»

Velkomne til årets Kulturistutstilling og Hilmar Fredriksens prosjekt «Stein til tårn» som åpner og har vernissage på Galleri Vanntårnet 24. september kl 12.00.

Hilmar Fredriksen ville samle en del kunstnere rundt tema John Cage i sin utstilling i Tårnet, som alle har tilhørighet  til Nesodden. Foruten partiturer  til noen av Cage-stykkene, vil  kunstnerne Wenche Gulbransen, Magne Hegdal og Anne Karin Sundquist delta med enkelte arbeider.

Kunstnerne på Nesodden holder et høyt nivå og arbeider på idealistisk grunnlag. Virksomheten i Vanntårnet viser dette. Men bygningen avspeiler på ingen måte det faktum at Nesodden kommune er den kommunen i Norge med størst kunstner-tetthet. Vanntårnet har en fantastisk beliggenhet og jeg så for meg muligheten for en tilsvarende fantastisk bygning med utgangspunkt i Tårnet. Jeg bygde derfor en fjelltopp som skulle illudere tomta og diskuterte problemstillingen med arkitektkontoret Moseng Poulsen. De har tegnet videre på prosjektet. Vi ser dette som en søknad til et prosjekt som kan realiseres og håper at nesoddinger kan stille seg bak prosjektet som er tenkt som et sted for alle kunstneriske uttrykk, liksom bygningen selv er et uttrykk for kulturen.

Om kunstneren og kunsterskapet
Hilmar Fredriksen (professor fra 1989) er født i Trondheim 1953, bosatt i Oslo og har hytte på Nesodden.
Han regnes som en pioner innen norsk performancekunst, men har virket innenfor et bredt felt som innbefatter maleri, skulptur, video, installasjon, objekt, konseptkunst og scenografi. Hans arbeider beveger seg uanstrengt mellom momenter fra hverdagslivet og hans egen interesse for vitenskap, religion og moderne kunst. Når disse forestillingene sammenstilles, oppstår gjerne en form for humoristisk lek med elementene.


I årene 1985-2006 samlet han ideer fra dette billedvokabularet i flere serielle verk kalt «Kartoteket». I en nærmest skisseaktig framstilling ble fargesterke figurer malt direkte på grå pappkartonger. Kartongene har alle lik størrelse og kan få plass i en boks. Et verk som både visuelt og fysisk opptrer som et kartotek. «Hvert bilde kan sees som et ‘still’ i en kontinuerlig prosess; vi kan liksom animere kartoteket ved å ‘flippe’ gjennom det. ‘Flip-over’ betyr ikke bare et skifte mellom forskjellige visuelle og semantiske plan, det sikter også til omslaget fra det statiske til det bevegelige bilde. (Jan Brockmann, Hilmar Fredriksen, 2006)»

Audun Eckhoff åpner utstillingen med introduksjon, spørsmål og svar Kl 12.15
Utstillingen er åpen lørdager og søndager fra 12-16 i perioden 24. september- 16. oktober

Hilmar Fredriksen er inspirert av den sirkulære formen i Vanntårnet og har laget en stor skulptur som han vil vise frem sammen med annen kunst, blant annet collager fra de siste årene. «Stein til et tårn» tittelen er hentet fra en diktsamling av poeten Claes Gill, refererer til Vanntårnet.

Posted on

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *